RITUELEN

Hindoes hebben verschillende rituelen, sanskara’s, maar de inhoud ervan verschilt van persoon tot persoon. Onthoud dus goed dat de rituelen rond geboorte, het huwelijk en de dood niet perse gelden voor elke hindoe!

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/49/Early_piercing.jpg/220px-Early_piercing.jpg1. De geboorte
De rituelen rond de geboorte van een kind beginnen eigenlijk al voordat het kindje überhaupt verwekt is. Om ervoor te zorgen dat hun toekomstige kind een zo goed mogelijk karma krijgt, raadplegen de ouders namelijk een priester over het tijdstip waarop de bevruchting het beste plaats kan vinden.
Tijdens de zwangerschap leest de aanstaande moeder allerlei heilige teksten voor, om zo de baby te beschermen. Tijdens de achtste maand van de zwangerschap offeren de ouders rijst aan Vishnu, in de hoop dat Vishnu een deel van zijn wezen op hun kind overbrengt. Na de geboorte moet de vader van het kind de navelstreng doorknippen en vervolgens het kind accepteren.
Als het kind er eenmaal is, heeft het nog geen naam. Eerst moet er door de priester worden vastgesteld wat het exacte tijdstip van de geboorte is en welke lettergrepen daarbij horen. De lettergrepen zijn volgens Hindoes verbonden met goden en natuurkrachten, die ervoor zorgen dat het kind kracht heeft om moeilijkheden in het volwassen leven te overwinnen. Tijdens deze naamgeving komt het kindje voor het eerst buiten en de meeste hindoes brengen dan een bezoekje aan de tempel. Als de baby een paar maanden oud is, worden de haren afgeschoren en het oorlelletje doorboort. Hiermee laten hindoes zien dat de ziel van het kind zuiver is en nu al begint met leren.

2.  Het huwelijk
De meeste hindoestaanse jongens en meiden trouwen niet zomaar wanneer ze verliefd op elkaar zijn. De familie is heel belangrijk in de zoektocht naar een juiste partner. Soms speelt het kastenstelsel, het systeem dat hindoes indeelt in sociale klassen, een belangrijke rol. Je moet van dezelfde kaste zijn om met elkaar te kunnen trouwen. 
Wanneer een stel elkaar gevonden heeft, neemt de vader van de bruid contact op met de ouders van de bruidegom, om kennis te maken. Vervolgens wordt door beide priesters van de twee families vastgesteld of de twee volgens hun sterrenbeelden bij elkaar passen. Als dit gunstig uitpakt, gaat de vader van de bruid met geschenken naar de familie van de bruidegom om zeker te stellen dat er een huwelijk plaats gaat vinden. 
De priesters stellen vervolgens de meest gunstige datum voor het huwelijk vast.
Een hindoehuwelijk duurt wel drie dagen en elke dag draagt de bruid een nieuwe jurk. De rituelen die vooraf en tijdens het huwelijk plaatsvinden hebben allemaal te maken met het afscheid nemen van het leven zoals het was en het afdwingen van geluk over het huwelijk. Er vinden veel rituelen plaats, zoals het wassen van handen en voeten en het offeren van zoete gerechten.

Tijdens het huwelijk wisselen de bruid en bruidegom geen ringen uit, maar wordt de sjaal van de bruidegom om de sari van de bruid geknoopt. Zo zijn ze officieel met elkaar verbonden. Daarna zet het nieuwbakken bruidspaar zeven stappen in Noordoostelijke richting, richting de poolster. Hindoes geloven namelijk dat de poolster en de zon getuigen moeten zijn van het huwelijk. De bruid krijgt rood poeder gestrooid rond de scheiding in het haar, als teken dat zij getrouwd is. Aan het eind van het huwelijk wordt er gestrooid met rijst, net zoals bij een Nederlands huwelijk.

 

3. De uitvaart
Ook na het overlijden van een familielid vinden rituelen plaats,  om afscheid te kunnen nemen. De rouwperiode voor de familie duurt tien dagen, waarbij het overlijden van het familielid wordt bekend gemaakt. Tijdens de bezoekuren komt de familie bijeen met de priester, waarbij teksten voorgelezen worden. De overledene wordt in de dagen na het overlijden gewassen en afgelegd door aanverwante familie, in aanwezigheid van het huisgezin. Daarna wordt de overledene meestal traditionele kleding aangetrokken: voor de vrouw een sari en de man een dhoti of pagri. Er wordt regelmatig gebeden voor de zielenrust van de overledene. Na deze plechtigheden worden er rijstballetjes gegeten die de elementen symboliseren waaruit het lichaam bestaat: vuur, water, aarde, lucht en ether. Ook worden er bloemen, parfum en rijstkorrels als offer in de kist gelegd. Hierna kan de kist afgesloten worden en het definitieve afscheid beginnen. Elke hindoe wordt gecremeerd. Hoe sneller het aardse lichaam verdwijnt, des te sneller de ziel, of Atman, vrij kan komen en kan reïncarneren. Ook de crematie verloopt met allerlei rituelen. Na de crematie probeert men de as van de overledene naar India over te brengen zodat dit verstrooid kan worden in de Ganges. In Nederland verstrooit men de as ook wel in zee, omdat de Ganges uiteindelijk met de zee in verbinding staat.

 

OPDRACHTEN

 

8. Hoe noemen hindoes rituelen?

9. Noem twee rituelen die al plaatsvinden voor je geboorte.

10. Noem twee rituelen die plaatsvinden na je geboorte.

11. Noem drie rituelen die horen bij het huwelijk.

12. Noem drie rituelen die horen bij de uitvaart.