?
Inleiding
Vandaag de dag zijn er 10.000.000 vluchtelingen in de wereld, dat is dus een groot probleem. Nederland vangt slechts 0,2% van de vluchtelingen op en ieder jaar komen er 15.000 nieuwe vluchtelingen in Nederland. Ook al is dat slechts een klein deel van de vluchtelingen ieder jaar ten opzichte van de emigratie van vluchtelingen over heel de wereld, toch stuurt Nederland van dat kleine deel zelfs nog een derde van die vluchtelingen weg. Van de gevluchte mensen is merendeel Afgaan ( - 3.000.000) en Irakees ( - 1.750.000) en van die vluchtelingen zijn 44% minderjarig. De mensen die vluchten, vluchten vooral naar buurlanden. Landen zoals Iran( - 1.000.000 vluchtelingen) en Pakistan ( - 2.000.000 vluchtelingen) zijn in trek bij de vluchtelingen. De vlucht van de meeste vluchtelingen waren en zijn niet vlekkeloos verlopen. De meest gaan gepaard lijden, verdriet en velen vinden de dood. Ook bij aankomst zijn de meeste mensen niet welkom in zijn nieuwe land. De vluchtelingen die dus de reis overleven hebben het vaak niet beter. Organisaties zoals War Child en Control Arms helpen vluchtelingen en vooral kinderen te helpen hun trauma's te overwinnen en er mee te leren leven. De oorzaak voor vluchtelingen om te emigreren is meestal de oorlog in een land of de armoede. Het moet daar dus mee afgelopen zij als we willen dat de vluchtelingen ook een beter leven kunnen krijgen in zijn eigen land in plaats van het paradijs proberen te zoeken in andere landen. Dus als je een vluchteling tegen komt, beoordeel hem of haar dan niet op hen uiterlijk, maar praat met ze. Ik weet zeker dat ze verhalen hebben waar jullie monden open van zullen vallen!




?
Interview
We hebben Rodaan Al Galidi geïnterviewd. Rodaan komt uit Irak en is wegens politieke omstandigheden gevlucht naar Nederland. Hij heeft veel meegemaakt en hij wil graag zijn verhaal delen. "Jullie weten niet hoe erg het er aan toe kan gaan daar, in Irak." Zei hij. We hebben een paar vragen gesteld:
Heeft u familie achtergelaten?
"Ja, ik ben samen met mijn vriendin naar Nederland gekomen, maar mijn ouders , broers en zussen zijn nog in Irak. Ik mis ze elke dat maar ik ben blij dat mijn vriendin mee is, want nu weet ik tenminste waar ik voor werk. "
Wat zijn de verschillen tussen Nederland en eigen land?
"Nu ik eindelijk in Nederland ben, voel ik me een stuk veiliger. Hier kan ik tenminste een goed bestaan opbouwen en een eigen mening hebben. Een ander voordeel is dat we hier niet een dienstplicht hebben. Dat is ook een van de hoofdzaken waarom ik naar Nederland gekomen ben.
Wat was de reden van uw vertrek?
"Na mijn studententijd moest ik verplicht het leger in. Ik wilde dit echt niet, want ik was bang dat het verkeerd kon aflopen. Wapens, geweld, bevelen opvolgen: ik vind het vreselijk en als je een eigen mening hebt, is het onmogelijk om in Irak te blijven."
Hoe is uw eigen situatie in Nederland?
"Toen ik in Nederland aankwam, was het nog spannend of ik wel kon blijven. Ik werd keer op keer afgewezen maar in 2007 kwam ik gelukkig in aanmerking voor het Generaal Pardon. Ik mocht nu blijven. Zonder familie in de buurt blijft het wel zwaar, maar mensen raken snel gewend aan hun situatie. In Nederland is de bevolking bezig met het weer, of ze kunnen barbecueën of niet. In Irak zijn de mensen bezig met de dood, met aanslagen en autobommen."
Voelt u zich nu veiliger?
"Sinds ik in Nederland kan blijven, voel ik me wel veel beter. Hier in Nederland kan ik me bezig houden met andere dingen dan bommen en kogels. Ik blijft het wel jammer vinden dat mijn broers en zussen nog achter zijn gebleven."
Hoe kijkt u nu aan tegen uw vertrek?
"Ik heb er zeker geen spijt van, al was het wel zwaar. Ik heb nu tenminste meer zekerheid en kan wat bereiken. Ik vind het wel jammer dat het in de wereld er zo aan toe kan gaan. Mensen zouden gewoon in vrede moeten leven. Dat is voor iedereen immers fijn. Hier in Nederland merk je niet veel van wat er allemaal gebeurd in Irak, maar pas als je erbij bent, dan weet je hoe het eraan toe gaat"

Column - Ben gastvrij
Afgelopen dagen ben ik, samen met anderen van mijn school begonnen aan het project breaking news. Dit project heeft het doel om rampen die bijna nooit in het nieuws komen extra aandacht te geven. We werden onderverdeeld in groepjes en de onderwerpen werden toegewezen. Zoals u wellicht al hebt gezien is ons onderwerp de vluchtelingen.
Vluchtelingen zijn de laatste tijd wel wat vaker in het nieuws, dus u weet er waarschijnlijk wel wat van. Maar wat u misschien niet wist is hoe slecht sommige vluchtelingen het hebben. Zo las ik het verhaal van een Ethiopische man die als negenjarige jongen moest vluchten omdat gewapende mannen op paarden zijn dorp binnenvielen en iedereen vermoorden. Daarna, tijdens zijn tocht, kreeg hij te maken met voedseltekort, ziekten en aanvallen van wilde dieren. Dit is maar 1 voorbeeld van de vele vluchtelingen die vergeten worden en niet in het nieuws komen nadat ze al zijn gestorven zoals in Lampedusa.

Hier in Nederland is er een aanhoudende discussie over het wel of niet toelaten van vluchtelingen. Er zijn hele regelingen gemaakt om te bepalen of iemand mag blijven of niet. Ik vind dat we de vluchtelingen moeten steunen en niet terug moeten sturen omdat het er volgens ons veilig is. Probeert u zich eens voor te stellen dat u in een uitzichtloze situatie zit en na een lange vermoeiende reis eindelijk veilig bent. U te horen krijgt dat u terug moet. Dat kunt u waarschijnlijk niet, ik niet in ieder geval.

Puzzels

Belangrijke organisaties die zich bezig houden met dit onderwerp. Meer informatie is te vinden op de sites:
warchild.com
artsenzondergrenzen.nl