De regering
H.PD.5
De Regering.
- Regering is koningin met ministers.
- Kabinet is ministers en staatssecretarissen.
- Staatssecretaris is een 'hulpminister' die een deel van het beleidsterrein van de minister doet. Echter de minister is verantwoordelijk en de baas.
- Kabinetsformatie: een proces waarbij op basis van de verkiezingsuitslag een nieuwe regering wordt gevormd.
- Het doel is een kabinet te vormen dat kan rekenen op een meerderheidssteun in de Tweede Kamer. In grote lijnen is men het eens over het te voeren beleid.
- Nu een minderheidskabinet (CDA- VVD) met gedoogsteun van PVV
- 1e stap. De koningin en de vicevoorzitter van de Raad van Staten krijgen advies van een aantal belangrijke politici over welke partijen het beste een regering kunnen gaan vormen.
- 2e Stap: de koningin benoemd een informateur.
- 3e Stap: de informateur onderzoekt welke combinatie van partijen de meeste kans van slagen heeft om een regering te vormen. De partijen moeten compromissen sluiten om tot een regeerakkoord ( afspraken tussen de samenwerkende partijen over het te voeren beleid) te komen.
- 4e Stap: de formateur (eveneens benoemd door de koningin)zoekt de geschikte mensen (ministers en staatssecretarissen) om het regeerakkoord uit te voeren.
- 5e stap: Benoeming nieuwe kabinet door Koningin.
- 6e Stap: foto van het nieuwe kabinet op het bordes.
- Na 4 jaar zijn er nieuwe verkiezingen tenzij het kabinet voor die tijd valt en er nieuwe verkiezingen komen.
- Kabinetscrisis door: 1. Ministers krijgen onderling ruzie en kunnen niet verder als kabinet. 2. De meerderheid ondersteund het kabinet niet meer en stuurt het kabinet weg.
- Als een kabinet gevallen is blijft het nog een poosje zitten tot er (na verkiezingen) een nieuw kabinet is. Zo�n kabinet noemen we demissionair. Het neemt geen belangrijke besluiten meer.
- De Koningin is staatshoofd maar moet zich houden aan de grondwet (constitutie)
- Constitutionele monarchie: staatsvorm waarin de taken en bevoegdheden van de koningin in de grondwet zijn vastgelegd.
- Taken van koningin: zie boek blz. 88 rechts bovenaan.
- De ministers vormen het dagelijks bestuur van ons land: voorbereiding en uitvoering van overheidsbeleid. Dit gebeurt voornamelijk door het opstellen van wetsvoorstellen, uitvoeren van wetten en het opstellen van de rijksbegroting (opsomming van geplande uitgaven en inkomsten van de overheid)
- Prinsjesdag is de derde dinsdag van september. Dan leest de koningin de troonrede voor waarin de plannen van de ministers voor het komende jaar staan. De minister van Financi�n biedt de rijksbegroting aan.
- De ministers zijn verantwoordelijk voor het regeringsbeleid, niet de koningin. Zij is onschendbaar. Voor alles wat de leden van het Koninklijk huis in het openbaar doen of zeggen zijn de minister verantwoordelijk. De ministers zijn ook verantwoordelijk voor de (fouten) van ambtenaren.
- Portefeuille: het beleidsterrein van de minister.
- Minister-president (premier) is de voorzitter van de ministerraad.