Werkblad 15.2 ‘Druk en vrijheid’ – deel 2

 

Naam leerling:

Klas:

 

Sla dit document als eerste onder een eigen naar op. Typ daarna je antwoorden onder de betreffende vraag. Sla regelmatig je tekst op.

 

We zijn nog steeds op zoek naar hoe principes eigenlijk ontstaan. Wat zijn bronnen van principes? Op het vorige werkblad heb je twee bronnen gevonden. Daar voegen we er nu nog drie aan toe, dus in totaal vijf.

Lees de tekst ‘Gedeelde waarden’ op pagina 96+97 en beantwoord daarna de volgende vragen:

1.    Kies zelf een politieke partij in Nederland en zoek op welke waarden de leden van deze partij met elkaar delen. Benoem onderstaand de naam van de partij en de waarden die je hebt gevonden.

   

2.    Wat is voor de politieke partij die je hebt gekozen bij vraag 1 op basis van de door jouw benoemde gedeelde waarden een belangrijk principe voor deze partij?

   

3.    Welke waarden delen wij met elkaar als Nederlanders? Als je deze vraag lastig vindt te beantwoorden, bekijk dan eens hoofdstuk 1 van de Grondwet van Nederland (opzoeken op internet)

   

4.    Benoem op basis van de gedeelde waarde die wij Nederlanders delen nu één principe die wij Nederlanders erg belangrijk vinden.

   

Lees de tekst ‘Keuzevrijheid’ en ‘Beperkte zeggenschap’ op pagina 98+99 en beantwoord daarna de volgende vragen:

5.    De tekst benoemd ‘autoriteit’ als bron van principes. Welke voorbeelden van autoriteit worden er in de tekst allemaal benoemd?

 

6.    Welke autoriteiten leggen jou allemaal principes op?

 

7.    Zijn er principes die jou worden opgelegd door een bepaalde autoriteit waar jij je niet in kunt vinden? Benoem de autoriteit en het principe.

   

8.    Is het goed dat de overheid als autoriteit duurzaam gedrag bij haar burgers afdwingt door gratis plastic tasjes te verbieden?

   

9.    Welke bron van principes volgt er eigenlijk nog uit de titel van de paragraaf ‘Keuzevrijheid’ die eigenlijk niet echt worden benoemd in de tekst?

 

10. Welke 5 bronnen van principes hebben we nu in totaal behandeld?