Arie Slob: niet meer conservatisme

Trouw 14 mei 2011
Lex Oomkes en Ingrid Weel

INTERVIEW - De wisseling van de wacht zal geen ingrijpende gevolgen hebben voor de koers van de ChristenUnie. Arie Slob, die vandaag op een partijcongres in Ede het politieke leiderschap overneemt van André Rouvoet, predikt geen revolutie. Het uitgangspunt is en blijft vanuit het christen zijn iets doen voor de samenleving.

Slob: "Ik weet dat er een discussie in de partij woedt over het thema christelijk-sociaal. Prima. En als mensen het anders willen noemen, ook goed. Maar de essentie zal blijven bestaan. Wij willen een partij zijn die beide begrippen praktisch invult."

De partij, die Slob van Rouvoet overneemt, is met zichzelf in discussie. Teleurstellende resultaten bij de Kamerverkiezingen vorig jaar en de Statenverkiezingen dit jaar heeft de vraag doen rijzen waarom een deel van de van oudsher zo trouwe achterban zijn heil elders zoekt. Misschien mede omdat de partij te welwillend is tegenover de islam?

Slob: "Onze geloofwaardigheid zou in het geding komen als wij, terwijl we pleiten voor godsdienstvrijheid, hier en overal ter wereld, dat de moslims in Nederland niet zouden gunnen. Ik zie wel dat er in onze achterban onrust over bestaat. Maar moslims dienen de ruimte te hebben hun geloof te praktiseren, binnen de grenzen van de wet. Ik sta er nog steeds achter dat de ChristenUnie de benoeming van een legerimam steunde."

Kritische aanhangers van de ChristenUnie moeten volgens Slob weten dat aan deze stellingname niet getornd kan worden. De overheid heeft geen andere keuze. "De politicus Slob kan niet anders, maar de burger Slob of welke andere burger natuurlijk wel. Die kan in gesprek gaan met zijn moslimbuurman. Of ik daarmee bedoel dat mensen kunnen proberen moslims te bekeren? Misschien, praat in ieder geval met ze."

"Dat is de ene kant. Aan de andere kant zijn wij niet blind voor de vervolgingen waar menig christen in islamitische dictaturen het slachtoffer van is. Daar zullen we harder aan moeten trekken. In zijn algemeenheid geldt dat wij als ChristenUnie niet anders kunnen dan uitdragen dat mensen niet geknecht kunnen worden om hun geweten."

In de achterban van de ChristenUnie vallen geluiden te horen dat het imago van de ChristenUnie te links is. De partij zou de rol van de overheid in de samenleving te zeer benadrukken en daarmee te veel optrekken met partijen als de PvdA en GroenLinks. Slob erkent dat die geluiden er zijn, maar wil de koers hooguit op nuances veranderen.

"We moeten inderdaad de eigen verantwoordelijkheid van burgers meer ruimte geven. Maar we hebben wel met een kabinet te maken dat zwaar bezuinigt en dusdanig dat vooral de zwaksten worden geraakt. Voor ons zal de overheid altijd het schild voor de zwakken moeten zijn." Slob wil wel dat ondernemers meer ruimte krijgen.

De ChristenUnie is de laatste jaren onder leiding van Rouvoet sterk van karakter veranderd. De partij leek een doorbraak te kunnen maken naar nieuwe kiezersgroepen, bijvoorbeeld mensen op de linkervleugel van het CDA. Het is niet gebeurd en het was volgens Slob ook geen bewuste strategie. "Wij willen onze sterkte niet zoeken in de zwakte van andere partijen. Wij dienen er voor te zorgen dat we een eigen geluid hebben en zullen dat geluid niet aanpassen op eventuele nieuwe kiezers. Ook niet met het oog op meer katholieke kiezers. Als zij zich thuis voelen bij ons, zijn ze meer dan welkom."

De ChristenUnie is volgens Slob in de periode Rouvoet volwassen geworden. "André heeft duidelijk gemaakt dat christelijke politiek geen folklore is maar relevante politiek. Natuurlijk, partijen als D66 hebben ons soms met succes neergezet als betuttelende partij, maar daar trek ik me weinig van aan."

Dat de partij kritisch onderzoek deed naar de redenen van de tegenvallende verkiezingsresultaten, heeft volgens Slob niet te maken met teleurstelling of onvrede. "De ChristenUnie hoeft zich nergens voor te schamen. Wij doen tenminste aan zelfreflectie en leggen niet, zoals een paar oud-ministers van het CDA (Balkenende en Verburg deze week, red.) de schuld bij andere partijen. Prima als mensen hun straatje willen schoonvegen, maar concentreer je op het vuil op je eigen stoepje en niet op dat van de buren."


Plaats een reactie:



whetout
whetout

Hysteroscopic myomectomy Laparoscopic myomectomy Robotic computer assisted laparoscopic myomectomy Laparotomy major abdominal surgery myomectomy is generic cialis available