David Wilkerson

Nederlands Dagblad, 28 april 2011

David Wilkerson komt om bij auto-ongeluk

Woensdagavond is de bekende evangelist David Wilkerson om het leven gekomen bij een auto-ongeluk.

Wilkerson reed in Texas, kwam door onopgehelderde oorzaak op de andere weghelft terecht en botste frontaal op een vrachtwagen met oplegger. Wilkersons vrouw Gwen was ook betrokken bij het ongeluk en is, net als de vrachtwagenchauffeur, opgenomen in het ziekenhuis.

Wilkerson (geboren op 18 mei 1931 in Hammond, Indiana) werd bekend door zijn werk met jongeren uit achterbuurten die vaak aan drugs verslaafd waren en geweld gebruikten. Hij begon daarmee nadat hij was getroffen door een artikel over een jeugdbende in het tijdschrift Life magazine. In 1958 begon hij met zijn werk in een klein kantoortje op Staten Island in New York. Twee jaar later verhuisde hij met zijn organisatie Teen Challenge naar 416 Clinton Avenue in Brooklyn. Dat werd een toevluchtsoord voor duizenden ontheemde jongeren in New York.

Wilkerson schreef daarover in 1963 het boek The Cross and the Switchblade ('Het kruis in de asfaltjungle'), dat zes jaar later verfilmd werd, met de christelijke zanger Pat Boone in de rol van Wilkerson en Nicky Cruz als tegenspeler. De zeven jaar jongere Cruz hoorde bij de Mau Maus, een straatbende in New York, en kwam door gesprekken met Wilkerson eind jaren vijftig tot geloof. Hij ging evangeliseren binnen de bendecultuur.

Van het boek werden vijftien miljoen exemplaren verkocht, in dertig talen. De film werd gezien door 150 miljoen mensen in tientallen landen en talen, volgens de site World Film Crusade.

In 1964 begon Wilkerson met de Youth Crusade, die zich richtte op de 'goodniks', jongeren uit het middenklassenmilieu die verzeild raakten in de subculturen van drugs, drank en geweld.

Vanaf 1971 bundelde Wilkerson zijn activiteiten in de organisatie World Challenge, gevestigd in Lindale, Texas. World Challenge claimt in 77 landen ruim 270 activiteiten op touw te hebben gezet en geeft aan dat 84 procent van de jongeren die er worden opgevangen uiteindelijk 'clean' aan een nieuw leven beginnen.

Vanaf de jaren tachtig kregen drugs als crack en pillen New York in hun greep. Mede daarom richtte Wilkerson in 1988 Times Square Church op. Die werd gevestigd in oude theaters en zelfs door liberale media geprezen als Standing Room Only For Jesus In New York. Times Square Church huisde in het Town Hall Theater, het Nederlander Theater en vanaf 1989 in het Mark Hellinger Theater, op de kruising van 51st Street en Broadway.

In de jaren negentig breidde het werk van Wilkersons organisatie World Challenge zich uit over Amerika, andere werelddelen en via internet. Wilkerson waarschuwde vaak voor rampen die op komst waren als mensen of maatschappijen zich zouden afkeren van God en het gebed verwaarlozen. Zijn dagelijkse weblog werd gevolgd door honderdduizenden christenen wereldwijd. Sinds 2002 heeft oprichter David Wilkerson het pastoraat overgedragen aan Carter Conlon, voorheen een evangelist uit Canada.

David Wilkerson schreef ruim dertig boeken, waaronder The Vision, Revival on Broadway, Hungry for More of Jesus, Have You Felt Like Giving Up Lately? en The New Covenant Unveiled. Hij laat naast zijn vrouw Gwen vier kinderen en elf kleinkinderen achter.


Plaats een reactie: