Top 10 klassiek april 2011

  1. Classics For Japan - Music For Healing met o.a. Mitsuko Uchida en Daniel Barenboim
    The biggest names of classical music have come together for Classics For Japan - Music for Healing for the tragedy that struck Japan on March 11. This benefit album features Japanese artists and artists that have had a success in Japan including Mitsuko Uchida, Seiji Ozawa, Daniel Barenboim, Alice Sara Ott, and many others.
    Universal Music and the artists on the album will donate their proceeds to the Japanese Red Cross Society
  2. Bach - Matthaus Passion, Nederlandse Bachvereniging, Jos van Veldhoven (3CD - Channel Classics)
    Jos van Veldhoven is al zijn hele leven op zoek naar een antwoord op de vraag: hoe klonk de Matthaus Passion ten tijde van Bach. Als dirigent van de Nederlandse Bachvereniging kent hij het werk als geen ander, en bijna vijftien jaar na zijn vorige opname volgt nu deze in samenwerking met het Catharijneconvent prachtig vormgegeven editie, waarbij de reproducties van de kunstwerken in het lijvige boekwerk de muziek versterken. Het draait echter om de muziek, en na jarenlange bestudering van de bronnen, is Van Veldhoven niet alleen tot de conclusie gekomen dat een kleine bezetting gewenst is, maar ook dat de traditionele symmetrische opstelling van twee identieke orkesten en koren niet de enige juiste is. In deze visie is de Mattheus geen dubbelkorige compositie, maar een enkelvoudige grote koorcompositie, met een extensie in een tweede koor, dat van de zijlijn commentaar geeft op het eerste koor dat de handeling voortdrijft. Het resulteert in een volstrekt nieuwe ! benadering, die sober, hoogst dramatisch en tegelijkertijd fris klinkt. Een meer dan welkome aanvulling op de discografie.
  3. Vienna Philharmoniker o.l.v. Franz Welser- Most - The New Year's Celebration 2011
    Welser- Most is normaal de dirigent van de Cleveland Symphony. De werken die ze uitvoeren zijn o.a. On The Beautiful Blue Danube; Six Concert Premieres For The Night en niet echt verrassend de Radetsky Mars!
  4. Thomas Hampton & Wiener Virtuosen - Des Knaben Wunderhorn: Mahler
    Via deutschegrammophon.com zijn fragmenten te beluisteren van deze prachtige opname van 21.12.2010 maar in januari 2011 pas uitkomt.
  5. Kimmo Pohjonen & Samuli Kosminen & Kronos Quartet - Uniko
    Opening: het mooie en stemmige Utu; gevolgd door het mooie Plasma. Het 3e stuk is een heerrlijk staaltje van avangardistische muziek, ook een goed voorbeeld van geslaagde crossover. Het 4e stuk is erg melancholiek van karakter, Argentijns met in het begin van het stuk Arabische invloeden. Kamala is modern klassiek en proeft naar Argentinie. Het 6e stuk Emo is een ode aan de accordeon/bandeon en het 7e stuk Avara is met al zijn echo's een mooie afsluiter van dit indrukwekkende album.
  6. Veronika Winter Telemann - Lukas Passion 1748 (2CD)
    In de zeventiende eeuw kende Hamburg een levendig Passieseizoen waarbij om de vier jaren de vier Evangelisten aan bod kwam. Telemann heeft alle vier de Evangeliën behandeld, met als laatste Lukaspassie uit 1748, waarbij de schriftteksten zijn gecombineerd met moderne poëzieteksten. Dit Passiewerk met Evangelist, solisten en koor is niet, zoals bij Bach, voor de liturgische dienst bedoeld. Deze live-opname, gemaakt tijdens de Magdeburger Telemann Festtage 2010, is de eerste opvoering in onze tijd. De overwegend Duitse cast geeft een sublieme uitvoering waarbij solisten en koor vol toewijding helder en goed verstaanbaar de dramatische gebeurtenissen vertolken.
  7. Saint-Saens - Integrale Cellowerken Luigi Piovano (2CD)
    Met deze dubbele cd brengt Luigi Piovano, eerste solist van Orchestra Sinfonica dellAccademia Nazionale di S Cecilia een eerbetoon aan Camille Saint-Saëns, die tijdens zijn lange leven veel minder werd gewaardeerd dan nu. In zijn tijd was het inmiddels wereldberoemde Carnaval der Dieren, waarin Saint-Saëns de cello laat schitteren om te zwaan uit te beelden, nog lang niet zo bekend. Dit album geeft een compleet overzicht van alle werken voor cello, bestaande uit de twee celloconcerten en diverse kamermuziekwerken waaronder zijn cellosonates. Piovano - die zich laat omringen door getalenteerde landgenoten - speelt uitstekend in deze werken, die getuigen van jeugdige frisheid tot boeiende lessen van een wijze mentor.
    Rontgen - De Vioolconcerten
  8. Liza Ferschtman (viool) Deutsche Staatsphilharmonie Rheinland-Pfalz
    Sinds 2006 brengt cpo een serie van 15 albums orkestwerken Julius Rontgen uit. David Porcelijn - die met Duitse orkesten de opnamen verzorgt - speelt in deze editie een centrale rol. Dit album bevat de vioolconcerten van de veelzijdige Duits-Nederlandse componist die qua compositie op Brahms en Mendelssohn lijkt. Aan het begin van zijn loopbaan kampt Rontgen met het probleem dat zijn muziek niet genoeg onderscheidend is, maar gaandeweg vindt hij zijn eigen idioom. De twee Vioolconcerten en een Ballade zijn mooie ingetogen en hier en daar lyrische werken. De samenwerking tussen Liza Ferschtman en het orkest is uitstekend.
  9. Ensemble Il Capricio - Fagott & Violinkonzerte, Christoph Graun
    Eind vorig jaar voegde ik aan mijn cd-collectie toe 'Ein Weihnachtsoratorium' van de componist Christoph Graun. Prelude heeft veel positieve reacties ontvangen over deze prachtige cd-set. Daarnaast bestaan er de instrumentale composities van Graun. Op het Duitse cd-label Carus is kortgeleden een cd uitgebracht onder de titel 'Fagott & Violinkonzerte' uitgevoerd door het ensemble Il Capricio met o.a. de fagottist Sergio Azzolini. Voor die informatie klikt u hier. Klik na het openen op het 2e icoontje van boven: Quiktime en geniet van deze stemmige- ook wel een beetje vrolijk te noemen muziek!
  10. Albrecht Mayer & The Academy Of St. Martin In The Fields & Mathias Monius - Bonjour Paris [2010]
    Januari 2011 op Radio 4 de cd van de week van Hans Haffmans . De Franse hobospeler Albrecht Mayer speelt op hobo frans werk dat eigenlijk voor andere instrumenten is gecomponeerd. Onder andere Debussy, Fauré; Ravel en Satie komen voorbij, een wonderschone ervaring.


Plaats een reactie: