Top 50 Nieuw.us fictie/non-fictie mei 2012

  1. [-] Lody van de Kamp - Dagboek van een verdoofd rabbijn
    Over de politieke Nederlandse werkelijkheid van het wetsvoorstel om onverdoofd ritueel slachten te verbieden, of anders gezegd over de vrijheid van godsdienst. Uitgeverij Boekencentrum, Zoetermeer, 164 blz. 15,90 euro.
  2. [-] Eginhard Meijering - Hoe God verdween uit de Tweede Kamer. De ondergang van de christelijke politiek. Uitgeverij Balans, Amsterdam,204 bladzijden, ISBN 9789043503, 23,50 euro.
  3. [1] Hans Achterhuis - Zonder vrienden geen filosofie
    Zonder vrienden zou niemand willen leven, stelt Aristoteles. Zonder vrienden kan in elk geval, zo is de ervaring van Hans Achterhuis, een filosoof geen filosofie bedrijven. Bij al zijn intellectuele werk is Achterhuis zich steeds meer bewust geworden van zijn verwantschap met andere denkers die hem hebben gedragen, bepaald, gevormd en veranderd.
    Naast het netwerk van tijdgenoten met wie hij vrijelijk in discussie kon gaan, waren er ook de filosofische vrienden die hij via hun teksten kon bezoeken: van Aristoteles tot Hobbes, van Camus tot Arendt. Dat heeft geleid tot een rijk filosofisch oeuvre waarvan hij in Zonder vrienden geen filosofie de hoogtepunten de revue laat passeren.

    "Hans Achterhuis is een filosoof met een enorme staat van dienst die al tientallen jaren het publieke debat beïnvloedt. Zijn expertise is zeer breed: van milieu tot internationale politiek, van gezondheidszorg tot kredietcrisis." - Daan Roovers, hoofdredacteur van Filosofie Magazine

    ISBN 9789047704133, 2011, 80 blz., ingenaaid, druk 1, Lemniscaat, Uitgeverij € 12,50
  4. [1] Huub Oosterhuis - 150 Psalmen vrij
  5. [2] Arie Slob - Altijd in beweging
    Een uitgave van uitgeverij Ark Media te Amsterdam. Zie de recensie in het Reformatorisch Dagblad d.d. 18.11.2011. Staat ook op Nieuw.us bij politiek: ChristenUnie.
  6. [15] J.J. Voskuil - De buurman
    'De buurman' beschrijft de ontwikkeling van de vriendschap tussen Maarten en Nicolien Koning met hun twee homoseksuele buren Petrus en Peer. Nicolien begroet hun komst uitbundig omdat homoseksuelen volgens haar underdogs zijn, en beide mannen kunnen om die reden rekenen op haar compromisloze sympathie.
    Dit in tegenstelling tot Maarten, die al na een enkele ontmoeting tot de conclusie komt dat beide mannen intellectueel volstrekt oninteressant zijn. Toch ontstaat er een regelmatig en intensief contact met de twee buurmannen. Ze passen op elkaars huisdieren en gaan over en weer bij elkaar op bezoek. Toch gaat het op een gegeven moment mis. De band met Peer en Petrus wordt steeds grimmiger.

    'De buurman' is bovenal een poging van Voskuil om zijn vrouw te begrijpen en haar onvoorwaardelijke steun voor de underdogs. Geen onderwerp heeft hen zo gespleten als de homo-emancipatie.

    J. J. Voskuil, auteur van een omvangrijk autobiografisch oeuvre, liet twee onuitgegeven manuscripten na. 'Binnen de huid', zijn persoonlijkste boek, werd door zijn weduwe in 2008 vrijgegeven voor publicatie. Zij aarzelde langer over 'De buurman', dat de schrijver al tijdens zijn leven wilde uitgeven, maar dat hij wegens haar bezwaren opborg.

    Prijs: € 22,50
  7. [-] Rien van den Berg - Aslander
    Het christelijke boekenweekgeschenk van de hand van een journalist van het Nederlands Dagblad.
  8. [-] Arlette Kouwenhoven - De Fehrs. Kroniek van een Nederlandse mennonietenfamilie. Uitgeverij Atlas Amsterdam, 2011, 247 blz., 24,95 euro
  9. [-] Henk Werson - De fatale fuik, TM publishers, 320 blz., 19,90 euro Hoofdinspecteur Korps Landelijke politiediensten over mensenhandel.
  10. [3] Peter Longerich - Goebbels, een biografie
    Joseph Goebbels was in het Derde Rijk een dominante figuur, de minister van Propaganda, die hysterisch krijsend de massa's opzweepte. Tijdens de oorlog was hij degene die almaar fanatieker voor de steeds radicalere politiek van de nazi's opkwam.
    Hij zag zichzelf als de geniale leider van een allesomvattend propaganda- apparaat dat in staat was de volledige identificatie van Volk und Führer te bewerkstelligen. Peter Longerich plaatst de nodige kanttekeningen bij het beeld dat Goebbels van zichzelf wilde creëren. Hij toont in zijn biografie aan hoe afhankelijk Goebbels, met zijn ernstige narcistische persoonlijkheidsstoornis, was van de bemoediging van Hitler.

    Dat hij aan het eind van het Derde Rijk niet alleen Hitler volgde in de zelfmoord, maar ook zijn vrouw en zes kinderen mee de dood in nam, is het dramatische gevolg geweest van zijn ideologische en persoonlijke verblinding.

    ISBN 9789023465034, 2012, 736 blz., gebonden, druk 1, De Bezige Bij € 59,90
  11. [-] F. Springer - Met stille trom. Over de stuiptrekkingen van ons koloniale verleden. Geschreven in 1963, nu pas postuum uitgegeven. F. Springer is op 7 november 2011 overleden. De schrijver en oud-diplomaat is 79 jaar geworden.
  12. [-] Rob Bell - En de meeste van deze is - liefde. Over de achterkant van de hel. Uitgeverij Kok, Utrecht ISBN 9789043510226
    Bell beweert in zijn boek dat Gods liefde zo groot is, dat Hij ons uiteindelijk geeft wat wij willen. Galli stelt dat deze boodschap van Love Wins beslist aantrekkelijk overkomt, maar uiteindelijk niet vol te houden is. Hij meent dat Bell Gods soevereiniteit te klein maakt en daarmee de betekenis van Jezus` dood en opstanding. God is veel groter dan Rob Bell in zijn boek schetst.

    Galli zet helder en overtuigend uiteen wat de Bijbel zegt over onderwerpen als het karakter van God, de hemel, de hel en het oordeel. Juist omdat Jezus voor ons zijn leven gaf, kunnen we er zeker van zijn dat het plan van God goed en rechtvaardig is.

    Mark Galli is historicus en theoloog, en heeft meer dan twintig jaar ervaring als journalist bij christelijke tijdschriften als Leadership, Christian History en Christianity Today.
  13. [-] Arno Geiger - De oude koning in zijn rijk
    De vader van de schrijver lijdt aan alzheimer. Het boek is een eerbetoon aan de vader, en aan de familie.
  14. [5] Jos Palm - Moederkerk, de ondergang van Rooms Nederland.
    Alles ingebed in de levensgeschiedenis van Greetje Palm- Welsing [1916-2006]
    Uitgeverij Contact , 269 blz. € 19,95
  15. [7] HSV - Bijbel in de Herziene Statenvertaling
    Zie voor toelichting de juli editie van Nieuw.us.
  16. [8] Marcel Möring - Louteringsberg
    Het 2e boek van de trilogie na Dis dit prachtige boek. Over een Joodse man die eigenlijk geen wortels heeft in zijn familie, behalve een dochter en dan uiteindelijk na een half leven de vrouw van zijn leven vindt. Een boek over wat écht de moeite waard is in het leven.
  17. [9] Sara Maitland - Stilte als antwoord
    Een fascinerende benadering van het fenomeen stilte: analytisch, persoonlijk, eerlijk en onderhoudend. Van het lieflijke Engeland naar het weidse eenzame Schotland. De Nederlandse vertaling is van 2010, in Groot Brittannië kwam dit boek in 2008 uit.
  18. [10] W.J Ouweneel & J. Hoek - Gereformeerden en Evangelischen
    Uitgeverij Medema komt met dit boeiende tweegesprek over nieuwe vormen van religiositeit waarbij ook immigrantenkerken en de pinksterbeweging voorbij komt.
  19. [11] Marjo Korpel & Johannes de Moor - De zwijgende God
    Zwijgen is niet Gods sterkste eigenschap. De moderne verheerlijking ervan is niet op de Bijbel gebaseerd. God spreekt via mensen. Jan Siebelink: de zwijgende God is zo zuiver en poëtisch geschreven dat God bijna hoorbaar is.
  20. [12] G. Segers & M. de Vries - Wat christenen geloven & moslims niet begrijpen
    Christenen moeten met moslims in gesprek. Daar vragen zij om. Dat willen wij ook. Maar hoe?
    De islam pretendeert de definitieve, verbeterde versie te zijn van het christelijk geloof, en dit vraagt om een gedegen antwoord. De auteurs bieden daarvoor een aanzet op basis van hun jarenlange omgang met moslims. Zij zijn er allerminst van overtuigd dat we er met de islamitische profeet Mohammed en zijn Koran op vooruitgaan. Integendeel.
    Beginnend en eindigend bij Jezus Christus leggen de auteurs, tegen de achtergrond van de islamitische leer, uit wat christenen geloven maar moslims nooit begrepen hebben.

    Segers maakt aan de hand van de Tien Geboden duidelijk hoe heilzaam een op Christus georiënteerde ethiek is; De Vries gebruikt de zes geloofspunten van de islam om te laten zien hoe heerlijk de christelijke geloofsleer is. Dit boek is geschreven voor christenen, om hen toe te rusten voor het gesprek met moslims. De auteurs nodigen moslims van harte uit om mee te lezen.

    ISBN 9789023920427, 2012, 200 blz., ingenaaid, druk 1, Boekencentrum € 17,90
  21. [13] Liebje Hoekendijk - Evangelische roepingen, en wat er van over bleef
  22. [14] A. Th. Van Deursen - In Katwijk is alles anders
    Inmiddels een postume uitgave van deze uitnemende historicus.
  23. [-] Joop van Velzen - Clara Schumann & Johannes Brahms. Een biografie van een muzikale vriendschap in brieven en noten. Deel I, 1853 - 1866, Uitgeverij Boekscout.nl , 785 blz., ISBN 9789461760135 Sylvia Pessireron - De verzwegen soldaat. The House Of Books, 320 blz. 17,95 euro
  24. [-] W. van Vlastuin - Word vernieuwd, een theologie van persoonlijke vernieuwing, Uitgeverij Kok, Utrecht, ISBN 9789043503693, 415 blz., 23,50 euro
  25. [16] Korneel de Rynck - De tuin van Tito
    Een reis langs de spoorlijn Belgrado [Beograd] - Sarajevo. EPO, Berchem, ISBN 9789491297069, 320 blz., 24,50 euro. Volgens de recensie in Trouw d.d. 19.11.2011 leeft Joegoslavië op een andere manier verder. De Balkan bekeken vanuit een open mind, zonder vooroordelen en vanuit het perspectief van de treinreis.
  26. [17] Wanda Reisel - Nacht over Westwoud
    Wanneer het dorp Westwoud een moslim beschuldigt van verkrachting en poging tot doodslag, moet Levi, waarnemend huisarts, voor het eerst van zijn leven een daad stellen. Een bijzondere roman uit 2011.
  27. [18] Peter Buwalda - Bonita Avenue
    Wat als je kinderen zich tegen je keren? Ook dit is een bijzondere en succesvolle roman uit 2011 en tevens zijn debuut.
  28. [20] Martin, Jeroen & Hans Koornstra - De schaduw van Jezus
    Een boek met een persoonlijk tintje, want in mijn jonge jaren, toen ik in Brussel woonde , gingen wij vaak op zondagmorgen met de tram naar de Volle Evangelie Gemeente van Hans Koornstra. Dat was een feest om mee te beleven in Vilvoorde. Hij schreef dit boek met veertig verhalen over Jezus in het Oude Testament met zijn twee zonen. ISBN 978-90-5811-129-6, € 16,99
  29. [21] Mariska Orbán - Blond, brutaal en bidden
    Deze eindredacteur van het Katholiek Nieuwsblad neemt geen blad voor de mond. Moderne apologetiek! Bleef bij Pauw & Witteman overeind.
  30. [22] Simon Sebag Montefiore - Jeruzalem
    De biografie. Uitgeverij Nieuw Amsterdam komt in 2011 met dit prachtige boek over de geschiedenis van een stad. Misschien wel dé stad?!
  31. [23] W.H. Velema - Op weg naar het einde
    Een prachtig boekje over terugzien, maar vooral verder zien in de avond van het leven.
  32. [24] Pieter Steinz - Macbeth heeft echt geleefd, een reis door Europa in de voetsporen van 16 literaire helden.
    Het boek gaat o.a. over Friedrich Schiller n.a.v. de Zwitserse boer uit het toneelstuk Wilhelm Tell. Ook Koning Arthur komt aan bod.
  33. [25] Gerben Haitink - Golfslag van de tijd
    Een boek wat aandacht heeft voor de nieuwe vormen van religiositeit in Nederland, waarbij o aandacht voor de immigratiekerken en de Pinksterbeweging. Een boek van uitgeverij Kok voor 19,95 euro. Zie de boekbespreking in het weekblad Volzin.
  34. [28] Cees Nooteboom - Scheepsjournaal, een boek van verre reizen
  35. [30] Fik Meyer - De Middellandse Zee
    Een prachtig boek van 448 bladzijden waarin de landen en de geschiedenis uitgebreid uit de doeken wordt gedaan en tot haar recht komt.
  36. [32] H.L. Wesseling - Man die nee zei, Charles de Gaulle [1890-1970]
    Charles de Gaulle werd in 2005 gekozen tot `grootste Fransman aller tijden`. Hij wordt tegenwoordig inderdaad door vrijwel alle Fransen van links tot rechts bewonderd en zijn ideeën zijn algemeen aanvaard, maar dat is niet vanzelf gegaan.
    Deze eerste Nederlandstalige biografie beschrijft zijn spannende en dramatische leven. De Gaulle kwam uit een conservatief milieu waarin respect voor gezag en traditie vanzelfsprekend was, en opgeleid als beroepsmilitair had hij geleerd te gehoorzamen en bevelen uit te voeren. Toch is hij juist bekend geworden als `de man die nee zei`. Hij zei nee in 1940 toen maarschalk Pétain zei dat Frankrijk de strijd moest staken. Toen in Algerije een opstand was uitgebroken en in Frankrijk een burgeroorlog dreigde, wist De Gaulle de oorlog in Algerije te beëindigen en Frankrijk een nieuwe grondwet te geven.

    Later zei hij nee tegen de Franse Europapolitiek en de overheersende rol van de Amerikanen in de NAVO, omdat voor hem de soevereiniteit en onafhankelijkheid van Frankrijk boven alles gingen. Na de opstand en de bezettingen van mei 1968 was hij vermoeid en teleurgesteld en in 1969, een jaar voor zijn dood, trok hij zich terug uit de politiek. De man die nee zei is rijk aan informatie en analyses, en meeslepend geschreven: boeiend, soms hilarisch en zelfs ontroerend.

    Prof. dr. H.L. Wesseling is emeritus hoogleraar algemene geschiedenis in Leiden. Hij is de auteur van een groot aantal succesvolle boeken zoals Vele ideeën over Frankrijk, Europa`s koloniale eeuw en Verdeel en heers, dat in acht talen is vertaald. Zijn laatste boek, A Cape of Asia, verscheen in 2011 bij Leiden University Press. De pers over H.L. Wesseling: `Wesseling heeft een meesterwerk geschreven.` Bart Tromp over Verdeel en heers in Het Parool `Twee unieke levens, twee inzichten in de twintigste eeuw zoals alleen een tophistoricus die kan geven.` Geert Mak over Zoon en vader. Vader en zoon `Henk Wesseling is one of the few historians in the world who writes with authority both on European history and also on the history of the wider world.` Professor Sir Christopher Bayly (University of Cambridge) over A Cape of Asia

    ISBN 9789035136601, 2012, 256 blz., ingenaaid, druk 1, Bert Bakker € 24,95
  37. [33] Jörgen Habermas - Over de constitutie van Europa
    De aanhoudende Eurocrisis en de vaak even halfslachtige als populistische reacties van de politiek daarop lijken het hele Europese project serieus te doen wankelen. In dit essay verdedigt Jörgen Habermas Europa tegen de zich uitbreidende scepsis. Hij stelt daar een nieuw overtuigend verhaal omtrent de geschiedenis en vooral de toekomst van de Europese Unie tegenover.
    Habermas doorbreekt bestaande denkblokkades met betrekking tot de realisering van een transnationale democratie. En op de politiek doet hij het uitdrukkelijke appél om het tot dusver goeddeels achter gesloten deuren bedisselde Europese project nu eindelijk eens in de brede openbaarheid aan de orde te stellen en de publieke discussie volop aan te gaan.

    Naast zijn essay Over de Europese constitutie bevat dit boek nog een interview en twee artikelen die Habermas sinds het uitbreken van de financiële crisis heeft gepubliceerd.

    ISBN 9789086870929, 2012, 120 blz., ingenaaid, druk 1, Uitgeverij Klement, € 18,95
  38. [34] Nederlandse vertaling van een stuk van de Talmoed. Uniek, bij mijn weten de enige Nederlandse vertaling.
    Het geschenk van Jacob
    Babylonische Talmoed; Tractaat Zegenspreuken; Hoofdstuk 1 en 2
    Leeuwe, Jacob Nathan
    Dit deel bevat hoofdstuk 1 en 2 (van in totaal 9) van het Talmoed-tractaat Berachot, Zegenspreuken. Het is een herziene tweede druk, uitgebreid met o.a. de commentaren van Rasji.

    Het geschenk van Jacob> handelt over de zegenspreuken die in het leven van alledag gezegd worden, met name de tijd van het zeggen van het sjema en het achttiengebed.

    ISBN 9789490708306, 2011, gebonden, druk 1, Uitgeverij Skandalon € 39,50
  39. [35] Simon Schama - Waar is de tolerantie gebleven?
    Huizinga-lezing 2011
    De status van tolerantie in de moderne politiek; de opkomst van theocratische dwang; de terugkeer naar op heilige schriften gebaseerde rechtssystemen: wij dachten dat dit verhaal allang achter ons lag, maar het is er ineens weer. Het verbrijzelt onze zelfvoldaanheid van na de Verlichting en het belaagt ons.

    Wat zou onze grootste historicus Johan Huizinga hiervan hebben gevonden? In de veertigste Huizinga-lezing gaat de Britse historicus Simon Schama in op het verhaal van onze tijd en het werk van Huizinga. Onder meer aan de hand van de theorieën van John Milton en John Locke onderzoekt hij waar de grenzen van tolerantie liggen in de hedendaagse samenleving. Geldt absolute vrijheid ook voor wie die vrijheid bedreigt?

    Simon Schama (Londen, 1945, twaalf dagen na het overlijden van Johan Huizinga) is hoogleraar geschiedenis en kunstgeschiedenis aan Columbia University. Hij publiceerde veelgeprezen boeken over onder meer Nederland in de Gouden Eeuw en over de patriottenstrijd.

    ISBN 9789035137608, 2011, 40 blz., ingenaaid, druk 1, Bert Bakker € 15,00
  40. [38] Guurtje Leguijt - Badwater
    Badwater is de tweede grote roman van Guurtje Leguijt over jonge mensen zonder (liefdevolle) ouders.
    De jonge Emma staat er alleen voor. Na een onveilige jeugd met haar aan alcohol verslaafde moeder is ze dakloos geweest. Ook nu zijn haar woonomstandigheden op z'n minst opmerkelijk te noemen. Terwijl ze haar werk doet als schoonmaker op de kunstacademie, luistert ze naar de verhalen van docenten en studenten. Een van deze gesprekken is voor haar de aanzet om op zoek te gaan naar haar wortels.
    Door een ontmoeting in de buurt waar ze opgroeide, ontdekt ze dat veel dingen anders zijn dan haar moeder haar altijd deed geloven. Alles komt op losse schroeven te staan, ook de herinneringen uit haar jeugd. Kloppen de verhalen over de dood van haar vader?
    Haar zoektocht geeft haar voor het eerst houvast, alsof ze een nieuw leven binnenstapt en zichzelf pas nu leert kennen.
    Een indringende roman over een ontworteld meisje op zoek naar de grond onder haar bestaan.
    ISBN: 9789023993872 , € 18,90
  41. [39] Jens Christian Grondahl - Dat weet je niet
  42. [42] John Bunyan - De Christen- en Christinnereis, herziene druk, aantekeningen R. Maguire
  43. [43] Gonqala M. Tavares - Jeruzalem
  44. [44] J.M. Vermeulen - De koopman van Axel, ds. M.A. Mieras, prediker in een bewogen tijd
  45. [46] Kristien Hemmerechts - Gitte
  46. [47] Vonne van der Meer - De vrouw met de sleutel
  47. [49] Maurice Swirc - Altijd Mazzel. Een wereldreis langs Joodse gemeenschappen.
  48. [41] Marilynne Robinson - Thuis
  49. [50] Eugenio Corti -Het Rode Paard, een Noord-Italiaanse katholieke familie.
  50. [-] Just kids: De geschiedenis van een vriendschap - Patti Smith
    De Nederlandse vertaling is verschenen!
    In de zomer van 1967, wanneer de hippiecultuur haar hoogtepunt bereikt, ontmoeten Patti Smith en Robert Mapplethorpe elkaar in Brooklyn. Het is het begin van een intense liefdesverhouding en een levenslange vriendschap. Gedreven door ambitie en een passie voor kunst gaan ze op zoek naar erkenning en beroemdheid. Smith breekt door als zangeres en Mapplethorpe wordt een zeer succesvolle fotograaf. Uiteindelijk vinden ze hun weg naar het beroemde Chelsea Hotel, waar de crème de la crème van de artistieke wereld resideert.

    Patti Smith is auteur, rockzangeres en beeldend kunstenares. In 1975 brak Smith door met haar revolutionaire combinatie van poëzie en rock. Haar eerste album Horses, met op de cover de beroemde foto van Robert Mapplethorpe, behoort tot de top-100-albums aller tijden. Ze werkte samen met grote artiesten als Bruce Springsteen, U2 en R.E.M.


Plaats een reactie:



SBlzbwA
SBlzbwA

buy cheap cialis discount online Changes in the investigated parameters in the whole group n 186

NipInpuri
NipInpuri

purchase cialis online In our study, high MP loads and prolonged infection were mainly accompanied by airway damage, such as epithelial desquamation, necrosis, and AO, and pulmonary damage, such as consolidation and necrosis sometimes including recurrent low or moderate fever in few patients