Alkibiades – Ilja Leonard Pfeiffer
Als je de laatste twee grote romans van Pfeiffer langs elkaar zou leggen en van elk boek een stukje leest zonder dat je weet wie de schrijver is dan zou je nooit zeggen dat de bijna zakelijke schrijfstijl van Alkibiades dezelfde is als die van eerder werk zoals het magistrale Grand Hotel Europe uit 2018, dat ronduit bombastisch en theatraal te noemen is.
Het doet mij bij vlagen zelfs denken aan de fantasyreeks voor jongeren, te weten: De Grijze Jager van John Flanigan die zijn miljoenen versloeg met de avonturen van Will, Maddie en anderen. Ik bedoel dit niet negatief want ik heb deze serie hoog zitten.
Het gaat hier ook niet om fantasy, maar om een historische roman. Da avonturen van bestuurder en zeevaarder Alkibiades zijn gebaseerd op feiten. Er staat niet voor niets een bronvermelding in van 171 bladzijden! Zelfs kerkvader Eusebius kwam ik tegen!
Hoofdthema’s in dit werk zijn uitgaande van de geschiedenis van Athene, Sparta en Perzië: democratie in tegenspraak met vormen van centralisme zoals monarchie, oligarchie en absolute dictatuur. De democratie wint het in dit verslag van 11 papyrus boekrollen van Alkibiades omdat alle andere staatsinrichtingen uiteindelijk uitlopen op de ergste dictatuur. In naam van de democratie gebeurt er ook van alles, bijvoorbeeld de democratie met meerderheid van stemmen afzwakken/ afschaffen. Maar dit is toch van een andere orde dan de praktijk in terreurstaten. Populisme is ook een handicap van de democratie. Hoe kun je nu Socrates zo ter dood veroordelen als gebeurd is? De roman toont dit op overtuigende wijze aan. Je zou kunnen zeggen verplichte kost voor politici en docenten Maatschappijleer, geschiedenis en levensbeschouwing! En liefhebbers!
De individuele drijfveren komen ook sterk naar voren. Doen we dit nu voor onze eigen carrière of in het landsbelang? Ook bij Alkibiades. IJdelheid der ijdelheden zegt het Joods-christelijke boek Prediker in hoofdstuk1. Ook het inspelen op de actualiteit en het goedkoop willen scoren. Toen in Athene en nu in o.a. de Nederlandse Tweede Kamer/ Europese Parlement. Kortom veel stof tot nadenken. Mooie dialogen met Socrates en beschouwingen van Alkibiades/ Ilja Pfeiffer!
De manier van denken in die tijd - ver voor Christus- over slaven, seksualiteit en vrouwen komt ook scherp naar voren en soms verrassend.
Het is een meeslepende roman waarin je uithoudingsvermogen met 772 bladzijden zwaar op de proef wordt gesteld, maar dan heb je ook wel wat gelezen. Wie wil kan er zijn voordeel mee doen.
Van harte aanbevolen!
Lodewijk den Breejen