Van Huis en haard – Pieter Waterdrinker
Hoe actueel wil je het hebben? Dagboek van een jaar op drift [2023]. Woonachtig in Sint-Petersburg met zijn Russische vrouw en nu vertrokken naar een tijdelijk onderkomen bij familie in Zuid-Frankrijk. En dit uit morele overwegingen. Ze zijn niet onder druk gezet om te vertrekken.
De schrijver van o.a. Tsjaikovskistraat [2017] en De rat van Amsterdam uit 2020 is hier ook weer goed op dreef. De wereld van Gogol – Dode zielen is nog springlevend! In die roman werden dodenregisters opgekocht en als handelswaar gebruikt. Nu worden de gevangenissen leeg gehaald om soldaten voor het Russische leger te rekruteren.
In een bijna dagelijks verslag volgen we de aanloop naar, en het begin van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Beklemmend en naar we inmiddels weten een langslepende oorlog. Het begint te lijken op de eerste Wereldoorlog, denk aan de loopgraven bij Ieper. Stefan Hertmans schreef er het adembenemende Oorlog en Terpentijn [2014] over.
Veel Waterdrinker in Amsterdam en elders. Wat frustratie over de literaire wereld en de media. Maar vooral veel onzekerheid. Hoe nu verder te leven? Je hebt een huis, maar je wilt er niet meer permanent zijn. De Russen leven er door alsof er niets aan de hand is. Ze gaan uit. M heet anders maar smaakt hetzelfde. Het leven is duurder geworden, maar waar niet?
Hun incidentele bezoekjes aan hun huis via de Finse grens en dan vanaf de grens met een taxi op en neer. Zelfs weer even in Moskou. En hoe nu verder? We weten het niet.
Boeiend, meeslepend, maar vooral beklemmend tijdsdocument.
Van harte aanbevolen!
Lodewijk den Breejen
Neger